Waktu Solat - K.Trg dan Marang

COUNTDOWN TO PEPERIKSAAN UPSR 2011, at 08:00:

Hari Jam Minit Saat

05 October, 2008

MENU ENCIK ABAS DEMAM

Bahan-Bahannya;

4 cawan sagu rembia
8 cawan air
2 cawan gula

Cara Membuatnya;
- Campurkan ketiga-tiga bahan tersebut
- Letakkan di atas dapur dan kacau sehingga pekat.

Bahan Untuk Kuah;

1 biji kelapa ( ambil santan )
6 ulas bawang merah
2 ekor ikan kembung / selayang
sedikit halia
sedikit halba
garam secukup rasa

Cara Membuat Kuah;
- Ikan dipanggang (bakar), ambil isinya dan hancurkan
- Campurkan kedua-dua bahan (ikan) dan bahan-bahan untuk kuah. Kacau sehingga masak (pekat)
- Sejukkan ke dalam loyang dan sagu rembia dipotong mengikut selera, kemudian masukkan ke dalam kuah untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.....

No comments: