Waktu Solat - K.Trg dan Marang

COUNTDOWN TO PEPERIKSAAN UPSR 2011, at 08:00:

Hari Jam Minit Saat

20 October, 2009

BOMBASARI

Bombasari ni bahan-bahannya ialah santan dari buah kelapa tu, tepung gandum, gula halus, pisang raja nak juga dalam 3 bijik dihiris menyerong, garam jangan lupa wehhh... apa?? ajinomoto.. ubuhlah kalau nak kalah. cara nak buat lak cam ni... mula-mula satukan, (ewah macam naik pelamin lak).. tepung gandum, garam, santan dan gula hingga sebati. Tuangkan adunan dalam loyang (loyanggg bukan wayang tau) yang telah disapu sedikit minyak, susun pisang dlm adunan tadi sampai rata, bukan sampai Tanah Rata.... last sekali makan le, tapi sebelum tu kukuslah dulu weh sampai masak, lebih kurang 20 ke 25 minit, tak pun 20 ke 25 hari... bila sejuk potong ikut suka, potong kuih tu bukan potong getah tau....

lepas ni kita cerita kuih som-som lak.... tunggu tau...


Kuih som-som ni kira macam main osom tu le, kepal tangan bulat-bulat baru osom... kuih som-som pun lebih kurang bulat-bulat leper... nak buat kuih ni, begini ceritanya... mula-mula bahanlahkan... nak tepung beras (bukan biras tau), air, kelapa nak santannya je, gula melaka yang baru turun lori, adalah dalam seketul je, air daun pandan dalam 3 sudu, garam, minyak untuk melengser.... nak buat?? tak tau laaa.....
nak buat som-som ni gini kot, mula-mula masukkan gula melaka dan air lebih kurang setengah botol mineral kecil tu dalam periuk, masak sampai gula larut dan matang, kemudian tapis ( amboi.. macam lembaga penapis pilem plak). haaa, naik pelamin ni.. satukan tepung beras dan garam. tuangkan santan dan bancuh hingga sebati, ikut sukalah nak bancuh macamana. kemudian masukkan air daun pandan dan kacau sampai rata, jangan kcau sampai bersepah merata.. tuangkan adunan dalam kuali,kuali hitam pun tak paa.. dan masak dengan api perlahan (agak-agak perlahan tu macamana ya..). kacau tanpa henti walaupun lampu isyarat merah, jangan berhenti teruskan sampai adunan in jadi likat dan berkilat. tutup api, pulas suis tu, bukan tutup dengan kain batik tau.... lepas tu tuangkan adunan yang likat dan berkilat tu ke dalam bekas acuan kecil yang sudah disapukan sedikit minyak.. sejukkan. dah sejuk terbalikkan som-som ni ke dalam mangkuk, tuangkan air gula melaka.... apa lagi makan laaaa.... tapi sebelum makan kena osom dulu..... bye, selamat mencuba...

No comments: