Waktu Solat - K.Trg dan Marang

COUNTDOWN TO PEPERIKSAAN UPSR 2011, at 08:00:

Hari Jam Minit Saat

31 October, 2009

BENGANG

Nama pokok ni Bengang. Jadi sapa-sapa yang bengang, gilah ke pokok ni buat kawan... hi hi

22 October, 2009

SONEH

Soneh ni bukan songeh atau pun ongeh.. soneh ni kuih, ongeh ni kira-kira macam penatlah. Nak buat Soneh ni, kenalah ada bahan-bahannya. Puan-puan bahannya ialah 7 biji telur, gula sekati, tepung beras dua kampit, sekampit digoreng untuk masuk dalam telur dan satu kampit lagi untuk dibakar.... Mula-mula pukul telur dan gula hingga kembang, pukul dengan pemukul yang lebih kurang macam pemukul buat kuih bahulu tu, jangan pukul dengan belantan tau.. kemudian masukkan tepung beras yang telah digoreng ke dalam telur dan kacau hingga rata, ingat tu kacau hingga rata, jangan kacau orang sebelah... satu lagi tepung beras masukkan ke dalam loyang.. ambil semula kulit telur, nasiblah kalau dah buang dalam tong sampah, kulit telur ni nak buat acuan tau. Tekan beberapa kali atas tepung beras supaya jadi macam acuan. ambil tepung tadi masukkan ke dalam loyang kemudian baru dimasak.

LOK LIT plak ramuannya ialah 2 cupak padi yang kekuningan, digoreng dan ditumbuk hingga mengeluarkan kulit dan ambil berasnya. Setengah kilo beras pulut, 5 keping manisan, 2 biji kelapa, 1 sudu besar garam halus dan air secukupnya... cara nak buat... tanyalah Tok Wan, Tok Nek atau mana-mana Tok yang Puan-Puan dan Tuan-Tuan kenal.... hiiii, pikir-pikirlah, dan selamat mencuba..

20 October, 2009

Ewah Ewah Gitu...

BOMBASARI

Bombasari ni bahan-bahannya ialah santan dari buah kelapa tu, tepung gandum, gula halus, pisang raja nak juga dalam 3 bijik dihiris menyerong, garam jangan lupa wehhh... apa?? ajinomoto.. ubuhlah kalau nak kalah. cara nak buat lak cam ni... mula-mula satukan, (ewah macam naik pelamin lak).. tepung gandum, garam, santan dan gula hingga sebati. Tuangkan adunan dalam loyang (loyanggg bukan wayang tau) yang telah disapu sedikit minyak, susun pisang dlm adunan tadi sampai rata, bukan sampai Tanah Rata.... last sekali makan le, tapi sebelum tu kukuslah dulu weh sampai masak, lebih kurang 20 ke 25 minit, tak pun 20 ke 25 hari... bila sejuk potong ikut suka, potong kuih tu bukan potong getah tau....

lepas ni kita cerita kuih som-som lak.... tunggu tau...


Kuih som-som ni kira macam main osom tu le, kepal tangan bulat-bulat baru osom... kuih som-som pun lebih kurang bulat-bulat leper... nak buat kuih ni, begini ceritanya... mula-mula bahanlahkan... nak tepung beras (bukan biras tau), air, kelapa nak santannya je, gula melaka yang baru turun lori, adalah dalam seketul je, air daun pandan dalam 3 sudu, garam, minyak untuk melengser.... nak buat?? tak tau laaa.....
nak buat som-som ni gini kot, mula-mula masukkan gula melaka dan air lebih kurang setengah botol mineral kecil tu dalam periuk, masak sampai gula larut dan matang, kemudian tapis ( amboi.. macam lembaga penapis pilem plak). haaa, naik pelamin ni.. satukan tepung beras dan garam. tuangkan santan dan bancuh hingga sebati, ikut sukalah nak bancuh macamana. kemudian masukkan air daun pandan dan kacau sampai rata, jangan kcau sampai bersepah merata.. tuangkan adunan dalam kuali,kuali hitam pun tak paa.. dan masak dengan api perlahan (agak-agak perlahan tu macamana ya..). kacau tanpa henti walaupun lampu isyarat merah, jangan berhenti teruskan sampai adunan in jadi likat dan berkilat. tutup api, pulas suis tu, bukan tutup dengan kain batik tau.... lepas tu tuangkan adunan yang likat dan berkilat tu ke dalam bekas acuan kecil yang sudah disapukan sedikit minyak.. sejukkan. dah sejuk terbalikkan som-som ni ke dalam mangkuk, tuangkan air gula melaka.... apa lagi makan laaaa.... tapi sebelum makan kena osom dulu..... bye, selamat mencuba...

14 October, 2009

PERTANDINGAN MEMASAK ANTARA RUMAH- KATEGORI GURU

BERIKUT IALAH MENU YANG DICADANGKAN UNTUK DIPERTANDINGKAN. MENU SEBENAR AKAN DIBERITAHU SEHARI SEBELUM PERTANDINGAN.

MENU PILIHAN (MINUMAN PETANG)

1. SERABAI
2. BOMBASARI
3. SOM-SOM
4. BUAH GOMAK
5. SONEH
6. LOK LIT


Bolehlah mula cari-cari menu lebih kurang...